Homeopathie Lingewaard
Natuurlijk gezond

Homeopathie

Homeopathie is een oude Europese geneeswijze. Het natuurlijke herstellend vermogen dat iedereen in zich draagt, is de basis voor genezing. Het menselijk lichaam is van nature enorm sterk. Pas als je eigen geneeskracht niet meer in staat is om de balans in het lichaam en geest zelf te herstellen, spreken we van klachten of ziekte.

Met de behandeling wordt het genezingsproces op de juiste manier 'aan' gezet. Een homeopathische behandeling zorgt dat je eigen herstellende vermogen 'leert' hoe het vanuit zichzelf, jouw klachten kan aanpakken en herstellen. Genezing komt van binnen uit.  

Persoonlijk en maatwerk

Geen mens is hetzelfde. Een klacht uit zich bij ieder persoon weer op een andere manier. Iedere patiënt en iedere uitingsvorm van een klacht is uniek. Hoe een klacht zich openbaart en hoe deze door de patiënt wordt ervaren, wordt beïnvloed verschillende factoren, zoals de basisgezondheid, karakter, conditie, vitaliteit, aanleg, ziektegeschiedenis etc. Homeopathie behandeld de klacht in samenhang met het totaalbeeld van de patiënt. 

De behandeling is op maat en exact afgestemd op hetgeen jij, als patiënt, nodig hebt om te herstellen naar een sterkere gezondheid.

De persoon, zijn lichaam en geest, functioneren als één geheel. Lichaam, geest en de omgevingsfactoren hangen met elkaar samen, beïnvloeden elkaar en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Homeopathie werkt vanuit een holistische visie op gezondheid.

Een persoon is door een ziekte in zijn totaliteit uit balans. Herstel vraagt dan ook om behandeling van de persoon in zijn geheel.

Duurzame secundaire effect

Homeopathie richt zich op het secundaire genezingseffect, wat een blijvend effect teweeg brengt.

Je kunt het vergelijken met het opwarmen van koude handen: Primaire effect: als je koude handen onder een warme kraan houden, worden deze lekker warm. Maar nadat je ze hebt afgedroogd, worden je handen snel weer koud. Dit primaire effect is niet blijvend.

Secundair effect: Als je koude handen onder een ijskoude kraan houdt, worden deze eerst nog kouder (primair effect). Maar nadat je ze hebt afgedroogd, gaan je handen gloeien en warmen ze van binnenuit op. Dit is het secundaire en meer duurzame effect, want je handen blijven lekker warm. 

Gelijke met gelijke behandelen

Het voorbeeld van de koude handen illustreert ook het gelijkheidsprincipe. Koude handen behandel je met koude. De homeopaat selecteert een middel dat gelijksoortig is aan het ziektebeeld van de patiënt. 

Het effect van het middel lijkt veel op de klachten die de patiënt ervaart. Het het genezend vermogen wordt wakker geschud en het herstel actief in gang zet. 

Natuurwetten 

Door een constitutionele behandeling worden je klachten als een ui afgepeld. Door de klachten laag voor laag af te pellen, werk je toe naar je gezonde kern. 

Een gezond herstel volgt de wetten van de natuur:

- Nieuwe klachten verdwijnen eerst, daarna volgen oudere, onderliggende klachten

- Herstel gaat in de richting van binnen naar buiten, en van boven naar beneden. 

- Daarnaast geeft de gezondheid prioriteit aan belangrijke organen zoals hart en longen. Minder ernstige klachten reageren later in het herstelproces.

Wat doet een homeopaat?

De homeopaat neemt ruim de tijd om samen met de patiënt de totale gezondheidstoestand van de patiënt in beeld te krijgen. Een homeopaat staat niet lang stil bij de reguliere diagnose van een klacht. Want het is belangrijk om te weten hoe de ziekte zich bij jou persoonlijk uit. 

Het persoonlijke ziektebeeld is doorslaggevend en niet de ernst van de klachten. Wordt dit ziektebeeld helder, dan kan je effect verwachten. Zo kan het goed zijn dat een jarenlange klacht snel verbetert ondanks dat dit volgens reguliere opvattingen niet voor mogelijk gehouden wordt. Een relatief onschuldige griep kan daarentegen soms veel puzzelwerk vragen. 

Op basis van de individuele informatie schrijft de homeopaat een passend homeopathisch geneesmiddel voor. Dit geneesmiddel stimuleert jouw zelfherstellende kracht, waardoor je herstel in gang gezet wordt. Het geneesmiddel wordt meestal gegeven in de vorm van kleine witte korrels, of in opgeloste vorm.

Voor wie is homeopathie geschikt

Homeopathie is geschikt voor iedereen! Het maakt niet ui wat je leeftijd, gender, leefstijl of mate van gezondheid is, voor iedereen is gezondheidswinst te behalen. Voor zwangere vrouwen is homeopathie een uitermate geschikte behandelmethode, omdat deze in tegenstelling tot reguliere medicatie, niet schadelijk is voor de ongeboren vrucht. De behandeling is gericht op het genezingsproces van jouw klacht(en), maar kan ook ondersteund zijn tijdens andere therapieën of behandeling.

In een beperkt aantal situaties is een patiënt moeilijker te behandelen. Bijvoorbeeld bij langdurige onderdrukkende of dempende therapie, zoals corticosteroïden of psychofarmaca. Bij ver gevorderde problematiek die zich heeft vastgezet in de structuur van organen, zoals bijvoorbeeld kanker of diabetes, kan homeopathie vaak een verlichtende of ondersteunende behandeling bieden.

Welke klachten homeopathisch behandelen? 

Je kunt terecht bij een homeopaat met alle klachten waarmee je naar een (huis)arts zou gaan. Zowel fysieke klachten als mentale klachten, van licht tot ernstig. Behandeling is geschikt voor klachten die sinds kort spelen en een acuut karakter hebben, maar ook klachten waar je al langere tijd last van hebt en een chronisch karakter hebben.. De behandeling wordt aangepast aan de aard van de klacht.

Bij acute klachten kun je denken aan: blaasontsteking, oorontsteking, zwangerschapsklachten als misselijkheid, serotiniteit etc., griep, Covid, wondroos, sportblessures, wonden, kneuzingen, herstel na tandheelkundige of chirurgische ingrepen, kinderziekten etc.

Voorbeelden van chronische klachten zijn: hormonale klachten zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen, hoge bloeddruk, hoofdpijnen, chronische vermoeidheid, burn-out, angsten,  slaapproblemen, gedragsproblemen, allergieën, reuma, astma, eczeem etc.

Maar denk ook aan gezondheidswensen zoals: stoppen met roken, gezond gewicht, kinderwens, etc.  

Meer informatie over de handelingen vind je op de pagina Behandeling.

Homeopathie werkt!

Onderzoek in 2023 bevestigd werking homeopathie. Het betreft een wetenschappelijk Systemic Review onderzoek. Een zeer betrouwbare onderzoeksmethode op niveau A1, het hoogst haalbare niveau op gebied van wetenschappelijk onderzoek. Lees hier een artikel en lees hier het volledige onderzoek.

Wereldwijd gebruiken ruim 200 miljoen mensen homeopathie Dat homeopathie werkt is duidelijk, want de resultaten spreken voor zich. De verklaring dat zoveel kracht in een klein korrel opgesloten kan zitten, ligt in de bereidingswijze van verdunnen met water en schudden. Water heeft de eigenschap om informatie/geneeskracht te onthouden en deze vrij te geven in het lichaam, waarna het zelfgenezend vermogen geactiveerd wordt om de balans te herstellen. In onderstaande film (50 minuten) wordt aangetoond dat water een geheugen heeft en dat draagt bij aan het doorgronden van de werking van homeopathie.